Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

V roku 2025 sa v Paríži budete môcť previesť mestskou lanovkou

Efektívna alternatíva dopravy

Systém s názvom Câble 1 prepojí predmestie Villeneuve-Saint-Georges so stanicou Créteil Pointe du Lac na linke 8 parížskeho metra. Francúzsky denník Le Parisien uviedol, že s výstavbou by sa malo začať už koncom tohto roka. Spustenie lanovky je naplánované na rok 2025.

Projekt vedie výrobca lanoviek a lyžiarskych vlekov Doppelmayr France a francúzska dopravná spoločnosť Île-de-France Mobilités.

Vedeli ste, že? Po dokončení bude trať dlhá 4,5 kilometra a bude mať päť staníc v Créteil, Limeil-Brévannes, Valentone a Villeneuve-Saint-Georges.

Celkovo sa na trase vybuduje 33 stožiarov v tvare Y a V na podporu trolejového vedenia lanovky. Každá kabína pojme desať cestujúcich, pričom sa očakáva, že systém prepraví v najrušnejších časoch zhruba 1 600 ľudí za hodinu.

„V regióne Île-de-France a departemente Val-de-Marne sa v roku 2016 rozhodli pridať nový inovatívny nástroj pre riešenie verejnej dopravy, ktorý ponúka obyvateľom Île-de-France na svojej sieti prvú linku mestskej lanovej dopravy v regióne,“ povedal podľa portálu dezeen.com Laurent Probst, generálny riaditeľ IDF Mobilités. Podľa jeho slov by tento druh dopravy mal v horizonte približne štyroch rokov ušetriť viac ako 11 000 ľudom denne veľa času, dopriať im pohodlné cestovanie a možnosť snívať v horách.

Každá stanica bude jedinečná

Systém lanovky bol zvolený z dôvodu kopcovitého terénu na predmestiach, ktorý obmedzil vytváranie liniek metra a vlakov. Stanice budú slúžiť množstvu rôznych komunít a každá bude mať svoje vlastné jedinečné dizajnové prvky.

Na termináli Pointe du Lac v Créteil bude lávka spájať stanicu s neďalekým nákupným centrom, zatiaľ čo terminál Bois Matar vo Villeneuve-Saint-Georges bude navrhnutý tak, aby zachoval výhľady na okolitú poľnohospodársku pôdu.

Stanice umiestnené na úrovni terénu budú zahŕňať postupné svahy, ktoré cestujúcim poskytnú pohodlný prístup a vyhnú sa potrebe inštalovať výťahy a eskalátory. Na staniciach umiestnených nad zemou budú nainštalované schodíky, výťahy a eskalátory, aby sa spojili s vyvýšenými plošinami.

Mnohé mestá po celom svete zaviedli mestské lanovky ako alternatívu k pozemným alebo podzemným dopravným sieťam. V roku 2012 bola v Londýne otvorená lanovka cez rieku Temža, ktorú navrhol Wilkinson Eyre.

Aký je váš názor na podobný druh dopravy? Podeľte sa o oň v komentároch pod článkom s ostatnými.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 3x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie