Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Víťaz INSAID AWARDS Juraj Hubinský: Projekty väčšinou zrkadlia povahu klienta

Súťaž INSAID AWARDS 2021 ocenila tie najlepšie slovenské interiéry. V kategórii HORECA odbornú porotu najviac zaujal projekt Likérka v Trenčiansky Tepliciach od tímu vedeného Jurajom Hubinským. Čomu všetkému sa však v rámci svojej tvorby venuje a na akých projektoch sa autorsky podpísal sa dozviete s nami.

V architektúre dominuje detail

Ako uvádza sám autor, v ateliéri sa venujú projektom a zadaniam v rôznych mierkach. „Venujeme sa architektúre v mierke od lavičky až po väčšie urbanistické celky. Nerobí nám problém zameranie sa na menší detail, ako aj takzvaný zoom out a riešenie verejného priestoru. Príkladom sú námestia, urbanistické celky či rezidenčné komplexy a podobne,“ vysvetľuje Juraj Hubinský.

V portfóliu ateliéru preto nájdete dizajny menších bytov, interiéru a projektov rodinných domov, cez architektonické návrhy bytových domov, až po rekonštrukcie pôvodných objektov. A práve rekonštrukcia pôvodnej stavby patrila medzi prvé projekty štúdia. „Našou prvou zákazkou bola rekonštrukcia pôvodnej industriálnej haly. Pričom požiadavkou klienta bolo vytvorenie eventového priestoru. Išlo teda o zmenu funkcie objektu,“ hovorí autor, ktorý vyštudoval Fakultu Architektúry STU v Bratislave.

Eventový priestor
Zdroj foto: jurajhubinsky.com

„Okrem toho som si spravil i výtvarnú školu a venujem sa výtvarným realizáciám a výtvarnému dielu do architektúry. Pracujem s nástennými maľbami a reliéfmi do architektúry. Preto aj k interiérovým a architektonickým realizáciám pristupujeme výtvarne,” vysvetlil a dodal, že pri návrhoch dbá na cit a materiálovú autenticitu. Inak povedané, nenahrádza drevo drevodekorom, betónovú stenu betónovou stierkou či tehlovú stenu tehlovým obkladom.

„V návrhoch pracujeme na sfunkčnení dispozície a vytvorení príjemného pocitu z priestoru. Ak sa bavíme napríklad o renováciách, ide väčšinou o očistenie priestoru až na dreň. Vyčistenie dispozície tak, aby to bolo funkčné aj logické, ale aj vzdušné a ľahké,“ vysvetľuje autor.

Projekty často odzrkadľujú povahu klienta

V projektoch sa ateliér nevyhýba ani výzvam či extravagantnejším riešeniam. Juraj Hubinský však vyzdvihuje potrebu dôvery klienta. „Projekt je extravagantný väčšinou vtedy, keď je extravagantný i klient. Radi pracujeme s takými klientami, ktorí sú otvorení v dôvere voči nám. Vtedy sa do toho vieme ponoriť spôsobom, že je pre nás výzva prísť s niečím novým, čo posunie priestor na inú úroveň. Projekty často odzrkadľujú povahu klienta,“ tvrdí a približuje projekt Mlynica, ktorý je toho dôkazom.

„Išlo o návrh mezonetového bytu v rekonštruovanom objekte v Bratislave. Majiteľka nám dala voľnú ruku s tým, že máme vymyslieť niečo zaujímavé. Nadchlo nás i jej nadšenie pre vec. Výsledkom je skutočne unikátny a drsný priestor. V byte je otvorená spálňa bez dverí, ktoré nahrádza záves. V kúpeľni chýba umývadlo, ktoré nájdete práve v spálni. Šatník predstavuje ohnutá rúra visiaca zo stropu,“ opisuje interiér architekt a výtvarník.

Mlynica
Zdroj foto: jurajhubinsky.com
Mlynica
Zdroj foto: jurajhubinsky.com

Iným príkladom je projekt reštaurácie OYSHI. Pôvodný objekt ateliér úplne vyčistil a vytvoril perforovanú stenu. V nej sú umiestnené polkruhové vstupy do reštaurácie a kuchyne. Artikulácia polkruhového otvoru sa v interiéri objavuje i v zaoblených rohoch miestnosti. „Vchádzate cez tmavý priestor a vojdete do svetlej oázy zahalenej do závesu, kde je front cooking systém v rámci baru. Spomínaný záves, ktorý zakrýva okná a teda i priamy výhľad von, navodzuje pocit, že je celý priestor zahalený v hmle,“ hovorí autor, ktorý absolvoval prax v Innsbrucku ateliéri BAD architects a v ateliéri architekta Daniela Fügenschuha.

Reštaurácia OYSHI
Zdroj foto: jurajhubinsky.com
Reštaurácia OYSHI
Zdroj foto: jurajhubinsky.com

Projekt riešili cez mail a Whatsapp

V prvom menovanom ateliéri sa v rámci praxe venoval predprípravám pre developerov zberom názorov obyvateľov v okolitých dedinách na rozvoj nevyužitých verejných priestorov. „V rámci workshopov sme teda vytvárali modely, ktoré prispeli k vytvoreniu jasnej predstavy o tom, ako by na konkrétnom mieste vyzeral hotel, obchodný dom či cyklopark,“ vysvetlil.

V ateliéri architekta Daniela Fügenschuha sa zase podieľal na rôznych architektonických súťažiach.

S pôsobením v Innsbrucku je úzko spojený aj jeden z nedávnych projektov ateliéru. Juraja Hubinského oslovil jeho známy, ktorý si v dedinke neďaleko Innsbrucku kúpil byt v novostavbe. „Dispozíciu bytu sme úplne rozhádzali a ani developer nechápal, čo robíme. Cez presklenú stenu sme napríklad prepojili spálňu s jedálňou,“ hovorí architekt.

Na prvý pohľad obyčajný projekt je však špecifický a zaujímavý tým, že ho autori doteraz nevideli naživo. „Všetko sme v podstate riešili cez telefón. Bol to skutočne nezvyčajný proces. Vytvorené výkresy sme posielali elektronicky a volali sme si cez Whatsapp,“ vysvetlil Juraj.

Okrem toho čaká ateliér i väčší projekt. Po výhre v architektonickej súťaži, na námestie vo Valaskej neďaleko Brezna, odovzdali dokumentáciu k územnému rozhodnutiu. „Máme z toho radosť a dúfame, že sa bude náš návrh hlavného námestia pred mestským úradom i realizovať. Na rozdiel od projektov bytov či domov, môže váš návrh slúžiť skutočne veľkému množstvu ľudí a je spoločensky významnejší. Ide teda aj o sociálny rozmer, keď skultúrnite, spríjemníte a zušľachtíte miesto, kde ľudia chodia tráviť voľný čas,“ dodal na záver Juraj Hubinský.

O víťaznom projekte Likérka v Trenčianskych Tepliciach sa dozviete viac v pokračovaní rozhovoru s Jurajom Hubinským na našom webe. Portfólio ateliéru nájdete na webe jurajhubinsky.com. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 3x
  • 0x
  • 8x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie