Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Poznáme víťazný návrh na polyfunkčnú zónu Janíkov dvor

Architektonicko-urbanistickú súťaž na polyfunkčnú zónu Janíkov dvor vyhral návrh autorov z ateliéru A B.K.P.Š.. Pozrite sa naň s nami zblízka.

Dostatok zelene a ihrísk

Súťaž, ktorú zastrešoval Metropolitný inštitút Bratislavy, hlavné mesto a spoločnosť METRO Bratislava si dávala za cieľ nájsť vhodný koncept pre novovznikajúcu lokalitu Janíkov dvor. Ten má ponúknuť nájomné bývanie, stredisko pre seniorov, parkovací dom P+R, ale aj škôlku a iné.

Primátor Bratislavy vyzdvihol, že víťazný návrh okrem iného zahŕňa i dostatok zelene a priestoru pre športové aktivity. „Súťaž na Janíkov dvor je v poradí už štvrtou súťažou, ktorú sme vyhlásili, aby sme riešili otázku rozvoja nájomného bývania. Máme za sebou ukončené súťaže na bytový súbor Parková a Terchovská, či na premenu objektu internátu v Záhorskej Bystrici. Janíkov dvor je špecifický, ide o zásadné rozvojové územie, v ktorom pribudnú mestské nájomné byty, parkovací dom, aj nadväzujúce služby ako je škôlka či stredisko pre seniorov. Víťazný architektonický návrh od renomovaných slovenských architektov načrtol riešenie tejto premeny aj s dôrazom na vytvorenie verejných priestorov, v ktorých je dostatok zelene či miesta pre šport, a ktoré môžu slúžiť aj obyvateľkám a obyvateľom z okolia. Teraz nás čaká práca na projektovej dokumentácii, od ktorej sa bude odvíjať termín realizácie,“ vysvetlil pre portál mib.sk

Za víťazným návrhom stojí ateliér A B.K.P.Š., ktorý v roku 1991 založili Martin Kusý a Pavol Paňák. „Hmotová kompozícia tohto návrhu naznačuje záver veľkej zelenej severo-južnej petržalskej osi. Zároveň svojou ponáškou na krídla otvorenej brány sprostredkováva toto veľkorysé priestranstvo voči novej zástavbe petržalského južného mesta. Jednoduché kubusy svojou zostavou formujú rozsiahle verejné polyfunkčné priestranstvo s potenciálom rozmanitých aktivít,“ priblížili návrh pre spomínaný portál.

Vedeli ste, že? Súťaž prebiehala v dvoch kolách a zapojilo sa do nej celkom desať návrhov. Tri z nich boli vybrané do druhého kola, kde mohli zapracovať pripomienky poroty.

Menej zastavanej plochy

Návrh štúdia tvorí komplexná stavba, v ktorej sa nachádzajú všetky požadované funkcie. Parkovací dom P+R je umiestnený v nižšej budove a vyššia budova vytvára priestor pre škôlku, stredisko pre seniorov i nájomné byty. Keďže zadanie súťaže nekonkretizovalo počet budov, navrhli architekti menej zastavanej plochy a vytvorili viac priestoru pre vonkajšie verejné priestory. Podľa riaditeľa sekcie súťaží na MIB tak vznikne priestor určený pre rôznorodú komunitu ľudí. „Víťazný návrh prezentuje nadčasový prístup k riešeniu nájomného bývania, strediska pre seniorov, P+R parkovacieho domu či doplnenie chýbajúcej občianskej vybavenosti a škôlky. Architekti porotu presvedčili, že ich návrh najlepšie reflektuje výzvy, ktorým čelíme, prinášajú do tejto lokality kvalitný urbanizmu a zároveň veľmi progresívne spája rôzne sociálne vrstvy, vďaka čomu tu vznikne priestor pre rôznorodú komunitu ľudí,“ dodal Marek Harčarík.

Podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy by súčasťou výstavby mala byť i revitalizácia okolia. V budúcnosti by tu tak malo vzniknúť detské ihrisko a oddychové zóny doplnené vodnými plochami a množstvom zelene. Zeleň bude obsahovať i samotná fasáda parkovacieho domu.

V najbližších dvoch rokoch bude k návrhu vypracovaná projektová dokumentácia. Odhadovaná suma na výstavbu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor je 32 miliónov eur s DPH.

Janíkov dvor rečou čísel

  • 104 nájomných bytov
  • Škôlka pre 80 detí
  • Prevádzka opatrovateľskej služby pre 40 klientov
  • Parkovací dom pre 470 vozidiel
  • Stojisko pre 100 bicyklov

Aký je váš názor na víťazný projekt ateliéru A B.K.P.Š.? Podeľte sa s ním v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie