Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Poznáme šesť ateliérov, ktoré budú pracovať na obnove verejných miest v Bratislave

Za obnovou verejných priestorov bude stáť šesť architektonických tímov, ktoré uspeli vo verejnej súťaži.

Víťazné ateliéry

Cieľom hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy je obnova verejných priestorov. Pomocou projektu Živé miesta spolupracujú s poprednými architektami na revitalizácii námestí, parkov či ulíc.

Vedeli ste, že? Aktuálne je vďaka programu Živé miesta rozpracovaných alebo dokončených viac ako 40 projektov.

Aby sa s obnovou mohlo pokračovať aj po vyčerpaní plánovanej hodnoty rámcovej zmluvy so súčasnými ateliérmi, bola v decembri uplynulého roka vyhlásená verejná súťaž. Do súťaže sa prihlásilo celkom deväť kolektívov, z ktorých bolo vybraných najlepších šesť. Konkrétne išlo o tímy  GUTGUT, CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS v spolupráci s ateliérom Partero, ateliér A B.K.P.Š., ateliér JRKVC, architektonické štúdio Atrium a Architekti Šebo Lichý v spolupráci s ateliérom EKOJET.

Do súťaže mohli štúdiá predložiť celkom štyri dokončené architektonické projekty.

„Uspeli renomovaní slovenskí architekti, ktorí majú vo svojich portfóliách množstvo kvalitných realizácií, za ktoré získali prestížne ocenenia. Aj vďaka ich skúsenostiam sa bude pokračovať v kvalitných návrhoch pre obnovu verejných priestorov,“ uviedol pre portál mib.sk Marek Harčarík, riaditeľ sekcie súťaží na Metropolitnom inštitúte Bratislavy.

Spolupráca na rôznych projektoch

Všetkých šesť tímov bude spolupracovať s hlavným mestom najbližšie štyri roky na obnove verejných priestorov či budov. Podľa oficiálneho portálu Metropolitného inštitútu Bratislavy je hodnota zákazky na celé obdobie 1 000 000 € bez DPH.

V rámci revitalizácie verejných priestorov pôjde o projekty rôzneho charakteru a rozsahu. „Rámcová dohoda sa ukázala ako efektívny spôsob zadávania architektonických a krajinno-architektonických zadaní menšej a strednej mierky skúseným ateliérom, čo vedie ku kvalitným realizáciám,“ doplnil Marek Harčarík.

Pre komplexnejšie projekty bude Metropolitný inštitút Bratislavy vyhlasovať samostatné súťaže. Architektonické zadania do 10 000 eur však bude možné automaticky zadať víťazným tímom podľa poradia.

Pre viac aktuálnych informácií a zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie