Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Nový stavebný prvok? 3D tlačené steny, z ktorých vyrastajú rastliny

Výskumníci z University of Virginia vynašli metódu 3D tlače s pôdou impregnovanou semenami rastlín, ktorá by sa dala použiť na vytvorenie zelených stien a striech.

Unikátny stavebný prvok

Prototypy postavené výskumníkmi vyzerajú ako obyčajné štruktúry zo surovej zeme. V priebehu niekoľkých dní však vyklíčia a pokryje ich zeleň. Pomocou tejto metódy by mohli byť postavené stavebné prvky, akými sú zelené strechy či steny, ktoré poskytujú prirodzenú izoláciu či zelené plochy pre ľudí, zvieratá i opeľovací hmyz.

Spojením pôdy a semien rastlín do 3D vytlačiteľných pôdnych zmesí môže byť zeleň zabudovaná do samotnej štruktúry architektonických prvkov. Aj preto má potenciál znížiť potrebu stavebných materiálov s vyššími emisiami a nahradiť ich alternatívou, o ktorej výskumníci tvrdia, že ju možno použiť opakovane.

“Pracujeme s miestnymi pôdami a rastlinami zmiešanými s vodou,” povedal podľa portálu dezeen.com Ehsan Baharlou, odborný asistent na University of Virginia School of Architecture. Rovnako dodal, že elektrinu potrebujú jedine pri presune materiálu a spustení čerpadla počas samotnej tlače. “Ak nepotrebujeme vytlačený kus alebo ak nie je v správnej kvalite, môžeme materiál recyklovať a znovu použiť v ďalšej,“ vysvetlil.

Budovy vyrobené touto technikou majú preto potenciál byť uhlíkovo neutrálne alebo dokonca uhlíkovo negatívne, pretože ich rastlinný povrch by odvádzal oxid uhličitý z atmosféry. “Táto metóda predpokladá vytvorenie aktívneho ekologického systému, ktorý by mohol ukladať emitovaný uhlík v 3D tlačených pôdnych štruktúrach prostredníctvom procesu fotosyntézy,” povedal Baharlou  pre spomínaný portál.

Začiatky a ambície do budúcna

Vedeli ste, že? Spočiatku výskumníci použili svoju metódu na vytvorenie série malých samonosných štruktúr, ktoré sa podobajú včelím úľom a publikovali ich v časopise Additive Manufacturing.

V tomto štádiu bolo ich cieľom vytvoriť štruktúry, ktoré by boli dostatočne pevné na to, aby samy stáli a zároveň poskytovali dostatok vlhkosti a živín na podporu klíčenia semien a ich rastu. Rozhodli sa použiť semená rozchodníka, sukulentnej rastliny, ktorá dokáže prežiť s malým množstvom vody, keďže proces vytláčania zanechá pôdu kompaktnú a suchú.

Neskôr začali tlačiť väčšie objekty, ako sú nízke, asi meter vysoké steny. V budúcnosti sa  chcú zaoberať montážou systému 3D tlače na pohyblivého robota, ktorý by mohol umožniť výrobu vyšších a zložitejších štruktúr s viacerými stranami. V tejto fáze budú musieť výskumníci ďalej vyvinúť vzorec pre pôdne zmesi, nakoľko predpokladajú, že väčšia výška zhorší problémy, akými je praskanie pôdy.

Výskumníci tiež plánujú experimentovať s použitím viacerých vrstiev materiálu v stenovom paneli, čo umožní izoláciu suchej vnútornej steny od vlhkej vonkajšej steny.

Napíšte nám váš názor na tento ambiciózny projekt do komentára pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie