Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Za víťazným návrhom na obnovu Námestia republiky stojí ateliér Gro architekti

Urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž na revitalizáciu Námestia republiky v Bratislave vyhral ateliér Gro architekti. Ako bude tento verejný priestor vyzerať v budúcnosti?

Čo prinesie obnova Námestia republiky?

Súťaž vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s hlavným mestom a mestskou časťou Petržalka. Obnova námestia bude prebiehať postupne v niekoľkých fázach. Víťazný návrh rešpektuje charakter okolia a vytvára novú identitu verejného priestoru. Návrh podľa poroty koncentruje hneď niekoľko rôznych aktivít, ktoré je možné v budúcnosti doplniť inými.

Vedeli ste, že? Námestie republiky je jedným z najväčších verejných priestorov v mestskej časti Petržalka. Plocha riešeného územia v súťaži bola 75 200 metrov štvorcových.

Námestie je formované dvoma komunikačnými ťahmi, konkrétne Jiráskovou ulicou a chodníkom pre peších. „Námestie sa tak prirodzene delí do troch častí – skatepark, časť určenú pre spoločenské akcie s kaviarňou a verejnými toaletami a zónu v okolí novej fontány, kde sme umiestnili stánok so zmrzlinou a cyklokiosk. Medzi týmito tromi plochami s kľúčovými funkciami sa nachádzajú relaxačné zóny so zeleňou,“ povedal podľa portálu mib.sk Juraj Palovič z ateliéru Gro architekti.

V prvej fáze vznikne v centre námestia pódium, menší objekt pre kaviareň s verejnými toaletami či technickým zázemím pre rôzne spoločenské akcie. Následne budú obnovené zelené plochy, okolie Chorvátskeho ramena a skate park.

Aby bol viac využitý potenciál vodnej plochy, ráta návrh s pobytovými schodmi či lepším prístupom priamo z námestia. Súčasťou návrhu je i psia lúka a riešenia na zvýšenie bezpečnosti pre chodcov a cyklistov. Samozrejmosťou by mali byť priechody pre chodcov a nové cyklochodníky.

Participácia Bratislavčanov a Bratislavčaniek

Prvým krokom revitalizácie bol participatívny proces, ktorý si dával za cieľ zistiť, ako Námestie republiky využívajú rôzne skupiny obyvateľov a ako by podľa nich malo vyzerať v budúcnosti. Do tohto procesu sa zapojilo celkom 1141 Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Výsledky boli následne použité ako podklady pre zadanie súťaže.

Do víťazného návrhu sa tak pretavili požiadavky na rozšírenie plochy pre organizovanie verejných podujatí, doplnenie mobiliáru alebo vytvorenie zázemia pre kultúrne a športové aktivity. „Opäť sa potvrdilo, že súťaže pre verejné priestory majú zmysel, pretože prinášajú riešenia, ktoré zlepšujú obyvateľom každodenný život. Víťazný návrh od ateliéru Gro architekti prezentuje koncept, ktorý umožní kvalitné skĺbenie nárokov na verejný priestor dobre fungujúci počas bežného dňa aj pri konaní spoločenských akcií, ktoré sa tu zvyknú organizovať,“ povedal pre spomínaný portál Marek Harčarík, riaditeľ sekcie súťaží na MIB.  

Architektonická súťaž prebiehala v  dvoch kolách.  Do prvého kola sa zapojilo 9 návrhov, z ktorých porota vybrala tri najlepšie. Tie postúpili do 2. kola, kde mali súťažiaci priestor zapracovať pripomienky od porotcov. 

Pre viac zaujímavostí z architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie