Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Vladimír Dedeček: Kontroverzná legenda slovenskej architektúry

Kontroverzná Slovenská národná galéria

Málokto v slovenskej architektúre 20. storočia tak rozdeľoval kultúrnu a architektonickú obec ako tento architekt. Vladimír Dedeček bol jeden z najvýznamnejších tvorcov povojnovej architektúry na Slovensku. Narodil sa v Martine, ale celý svoj profesionálny život pôsobil Bratislave, kde aj pracoval na mnohých projektoch, ktoré sú známe dodnes. Kto by už len nepoznal známu časť Premostenie Slovenskej národnej galérie? Svojho času sa Dedeček nechal počuť, že do tejto rekonštrukcie by sa už druhý raz nepúšťal, ale keby musel, urobil by to opäť rovnako. Verejnosť s ňou stále nie je stotožnená, odborníci ju však takmer bezvýhradne prijímajú.

O najnovšej rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie sa dočítate v našom článku TU.

Poznáte ďalšie Dedečkove stavby?

Premostenie však nie je jediné známe dielo architekta Dedečka. Možno ste ani netušili, že pod jeho rukami vznikli aj návrhy na bratislavskú Inchebu, Národný archív, Najvyšší súd a tiež Ministerstvo vnútra. Nenavrhoval len v Bratislave. Možno ste aj vy navštevovali Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre alebo Technickú univerzitu vo Zvolene a ani ste netušili, že aj tieto vznikli vďaka jeho návrhom. Okrem toho má na svedomí aj niekoľko základných škôl, budov pôšt či inej občianskej vybavenosti. Za svoje návrhy bol Dedeček odmenený mnohými cenami, za všetky spomenieme Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo, ktorú prebral v roku 2015.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ? metthouse movie ? (@metthouse_movie)

Dedeček žil v krajine spoločenských, politických a kultúrnych zlomov, obratov a hrubých čiar, v časoch prvej, druhej a tretej republiky, zažil históriu štátu spoločne založeného, obsadeného a rozdeleného, oslobodeného, opäť spoločného, federatívneho a dvoch samostatných. Slovensko poznal a precestoval ho celé pracovne aj súkromne, prispel dielami v mnohých jeho mestách. Vladimír Dedeček je umelec, na ktorého prínos pre Slovensko môžeme byt skutočne hrdí.

Barbara

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie