Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Výstava Duše skla v českom Jablonci nad Nisou

Rôzne prístupy k autorskému sklu

V prístavbe Múzea skla a bižutérie v Jablonci nad Nisou sú aktuálne vystavené diela niekoľkých českých sklárov. “Oslovil som deväť umelcov a umelkýň troch generácií a vybral si od nich šestnásť diel ukazujúcich, ako rôznymi technologickými a estetickými spôsobmi sa dnes k autorskému sklu pristupuje. Od fúkaného a tvarovaného skla bude možné vidieť aj tavenú plastiku, fusing či studené techniky. Väčšina diel bude mať navyše v Jablonci premiéru, ide o úplné novinky,” vysvetlil kurátor výstavy Peter Nový na webe msb-jablonec.cz.

V rámci výstavy tak môžete vidieť diela Pavlíny Čambalovej, Jana Frydrycha, Tomáša Hlavičku, Martiny Janákovej, Martina Janeckého, Milana Krajíčka, Zuzany Kubelkovej, Václava Řezáča a Martina Štefánka.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuza Kubelková (@zuzakubelkova)

Vedeli ste, že?  Prístavba, v ktorej prebieha výstava, bola ocenená titulom Stavba roka Českej republiky 2020.

Spolupráca s Českými centrami

Zaujímavosťou je, že celý koncept výstavy vznikal v rámci širšieho projektu. Takzvaný Rok českého skla pripravilo múzeum spolu s Českým centrom v Paríži.

Od decembra 2021 do septembra 2022 sa vo francúzskej metropole uskutočnia celkom tri prezentácie venované nielen autorskému sklu, ale tiež súčasnému českému šperku, bižutérii či vianočným ozdobám. “Spoluprácu s Českými centrami si veľmi vážime,” uviedla riaditeľka Milada Valčeková. “Od roku 2013 sme pre nich kurátorsky pripravili celý rad výstav, z ktorých niektoré po svete úspešne putovali aj niekoľko rokov. Naposledy to bola dizajnová prehliadka českej bižutérie Handmade Dreams,” dodala na záver.

Chystáte sa pozrieť si výstavu Duše skla zblízka? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 5x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie