Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Uhlíkovo negatívna budova od White Arkitekter

Oživenie centra mesta

Projekt v švédskom meste Skellefteå zahŕňa divadlo, galériu, knižnicu, múzeum a hotel. Projekt nadväzuje na prísľub švédskeho architektonického štúdia do roku 2020, že do roku 2030 bude každá budova, ktorú navrhne, uhlíkovo neutrálna. Centrum Sara Kulturhus Center bolo navrhnuté ako medzník v meste, ktoré sa nachádza južne od polárneho kruhu v severnom Švédsku.

„Navrhli sme, aby sa centrum stalo medzníkom v Skellefteå a označilo najcentrálnejšie umiestnenie mesta,“ povedal partner White Arkitekter, Robert Schmitz. „Budova je naplánovaná tak, aby oživila centrum mesta,“ vysvetlil pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa White Arkitekter (@whitearkitekter)

Budova z masívneho dreva obsahuje na nižších poschodiach galériu umenia Skellefteå, múzeum Anna Nordlander, regionálne divadlo Västerbotten a mestskú knižnicu.

S výškou 75 metrov je druhou najvyššou stavbou z dreva na svete. Sara Kulturhus Center je len o 10 metrov kratšie ako 85 metrov vysoká budova Mjøstårnet od Volla Arkitektera v nórskom Brumunddale.

„Sara je otvorené a dostupné kultúrne centrum, ktoré spája štyri kultúrne inštitúcie s hotelom pod jednou strechou, kde môžu spoločne fungovať,“ povedal Schmitz.

Uhlíková negativita

Architekt tvrdí, že drevo použité v budove zachytáva dvakrát viac uhlíka ako je objem uhlíka emitovaného pri stavbe budovy.

Štúdio vykonalo 50-ročnú analýzu životného cyklu, ktorá zohľadnila zhmotnený uhlík emitovaný počas stavby a prevádzky budovy, uhlík izolovaný v dreve a emisie počas životnosti budovy. Zohľadnili tiež množstvo nového dreva, ktoré sa počas tohto obdobia bude pestovať. Tak dospelo k záveru, že budova celkovo zachytáva viac uhlíka, ako emituje.

„Emisie uhlíka z materiálov, dopravy a stavby, ako aj emisie uhlíka z prevádzkovej energie počas 50 rokov sú menšie ako zachytávanie uhlíka v dreve v budove,“ vysvetlil Schmitz. “Preto tvrdíme, že budova je uhlíkovo negatívna,” dodáva.

Centrum Sara Kulturhus bude mať životnosť najmenej 100 rokov. „Pokiaľ ide o hodnotenia životného cyklu, musia byť vysadené nové stromy. Tie nahradia stromy vyťažené pre kultúrne stredisko, aby sa mohli považovať za sekvestráciu uhlíka,“ pokračoval.

Ukážka udržateľnej výstavby

Väčšinu energie do budovy poskytne geotermálne tepelné čerpadlo a 1 200 metrov štvorcových solárnych panelov na strechách budovy. Zvyšok bude dodávaný z obnoviteľných zdrojov. White Arkitekter dúfa, že budova predvedie, ako je možné uhlíkový vplyv budov znížiť alebo negovať.

„Našim cieľom bolo vytvoriť budovu, ktorá naplno slúži svojmu účelu ako centrum živej kultúry s minimálnym vplyvom na klímu,“ povedal za štúdio Oskar Norelius.

„Dosiahnutie negativity uhlíka znamená veľký krok k udržateľnejšiemu stavebnému priemyslu a zároveň k budovaniu väčšieho mesta a vzrušujúcich priestorov pre ľudí,“ dodal. „Budova, ktorá je dominantou mesta, bola dôležitá ako ukážka udržateľnej výstavby,“ uzatvára Norelius.

Pre viac zaujímavých stavieb z domova i zo sveta nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 3x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie