Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Výstava odhaľuje postavenie žien v dizajne kedysi a dnes

Sociálny rozmer výstavy

Výstava, ktorá bola sprístupnená 23. septembra potrvá až do 6. marca roka 2022. „Vitra Design Museum sa snaží pomôcť napraviť rovnováhu. Predstavuje návrhárky za posledných 120 rokov a rozpráva nový, mnohonásobný príbeh dizajnu na pozadí boja za rovnaké práva a uznanie,“ uvádza múzeum na oficiálnej stránke design-museum.de.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vitra Design Museum (@vitradesignmuseum)

Výstava tak ponúka pohľad na tvorbu približne osemdesiatich dizajnérok. „Ide o protagonistky modernizmu ako Eileen Grayová, Charlotte Perriandová, Lilly Reichová a Clara Porsetová, líderky priemyslu ako Florence Knoloválová a Armi Ratiaová, ale aj menej známe osobnosti, ako je sociálna reformátorka Jane Addamsová. Súčasné pozície a vyhliadky do budúcnosti predstavujú návrhárky ako Matali Crassetová, Patricia Urquiolová, Julia Lohmannová, ako aj kolektívy Matri-Archi(tecture) a Futuress,“ hovorí múzeum.

Okrem dizajnu je výstava rozšírená aj o sociálny rozmer. Svojim zameraním otvára otázku rovnoprávnosti žien. Výstava Here We Are! Women in Design 1900 – Today prezentuje pracovné podmienky žien v oblasti dizajnu od rannej moderny až po súčasnosť.

Prierez históriou ženského dizajnu

Výstava rovnako prezentuje 120 rokov tvorby, ktorú rozdeľuje do štyroch častí. Prvá časť približuje vývoj dizajnu okolo roku 1900 v Európe i USA. Toto obdobie je spojené aj s bojom za volebné práva žien a emancipáciu. Aj tieto témy odrážala vtedajšia tvorba Jane Addamsovej a Louise Brighamovej, ktorú možno označiť za sociálny dizajn.

“Druhá časť výstavy sa zameriava na 20. až 50. roky minulého storočia, éru, v ktorej sa ženské dizajnérky ako Charlotte Perriandová, Eileen Grayová a Clara Porsetová, ako aj kreatívna riaditeľka Cartier Jeanne Toussaintová preslávili na medzinárodnej úrovni, aj napriek stále prítomným patriarchálnym vzorcom,“ približuje výstavu múzeum.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vitra Design Museum (@vitradesignmuseum)

Tretia časť predstavuje pohľad do obdobia od roku 1950 až do konca 80. rokov. Ženskú prácu aj vtedy definovala starostlivosť o domácnosť, no aj napriek tomu vznikali diela kreatívnych žien.

„Štvrtá časť výstavy nás privádza k súčasnosti. Diela etablovaných medzinárodných dizajnérok dokazujú, že dnes je úspešná kariéra v oblasti dizajnu rovnako možná pre mužov i ženy. Niektoré návrhárky posúvajú hranice svojej disciplíny a zásadným spôsobom prispievajú k novému definovaniu významu dizajnu ako takého. Patria sem Julia Lohmannová, ako aj Christien Meindertsmová,“ uvádza múzeum.

„Táto časť výstavy predstavuje aj niekoľko nedávnych iniciatív, ktoré demonštrujú, ako feministický diskurz spochybňuje vzorce autorstva, vzdelávania a uznávania v dizajne a architektúre vo svetle takých konceptov, akými sú rozmanitosť a prienik,“ dodáva múzeum na záver.

Radi by ste sa pozreli na túto podnetnú výstavu, ktorá pohľadom do minulosti ukazuje smer, akým by sa mal uberať súčasný dizajn? Napíšte nám do komentára, koho by ste určite zobrali zo sebou.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie