Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Frank Gehry navrhol parfumové flakóny pre Louis Vuitton

Vizuálny pohyb so záujmom o efemérnosť

Flakón bol vytvorený tak, aby pojal päť rôznych vôní z kolekcie parfumov Louis Vuitton Les Extraits, ktorá má zachytiť oslobodenie a absolútny pohyb.

„Chcel som pristúpiť k projektu zo sochárskeho hľadiska, priniesť do parfumu niečo iné,“ povedal Gehry. “Nie je to hotová geometrická forma, je to len pohyb, vizuálny pohyb s pridaným záujmom o efemérnosť,” vysvetlil autor pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Louis Vuitton (@louisvuitton)

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Louis Vuitton (@louisvuitton)

Gehry vzal pre pokrčený uzáver fľaše hliníkový plech a vytvaroval ho do krútiaceho sa rozkvitnutého kvetu, ktorý sedí na vrchu flakónu.

Vedeli ste, že? Architekt použil podobnú techniku aj na pokrčenú zlatú fľašu, akú vyrobil pri príležitosti 150. výročia Hennessy X.O.

Dizajn ovplyvnila Gehryho vášeň

Autor chcel, aby tvar stelesňoval ducha plachtenia, činnosti, ktorú Gehry miluje. „Keď sa plavíte po oceáne alebo kdekoľvek inde, medzi kapitánom pri kormidle a vetrom existuje veľmi blízky vzťah a vizuálny dojem, ktorý vytvára,“ vysvetlil Gehry.

„Plachta sa pohybuje jemne, vzduch sa hýbe a vy sa len snažíte udržať rovnováhu. Existuje predstava pohybu, ale nie je to to isté ako pri závodnom aute,“ dodáva držiteľ Pritzkerovej ceny za architektúru.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Louis Vuitton (@louisvuitton)

Ako inšpirácia bol priamo použitý Gehryho návrh pre nadáciu Louis Vuitton v Paríži, ktorý je tvorený dvanástimi zakrivenými plachtami a 3600 sklenenými tabuľami. Fľaša má predstavovať trinástu plachtu budovy.

„Kolekcia Les Extraits, ktorá reprodukuje prostredníctvom mikroarchitektúry pohyb lodnej plachty, námornú dopravu, vlasy fúkané vo vetre, evokuje trinástu plachtu,“ uvádza značka. „Fľaša Les Extraits Collection reprodukuje bez napodobňovania napätie z týchto dvanástich plachiet.“

Páčia sa vám flakóny od Franka Gehryho? Napíšte nám do komentára, čo si o nich myslíte.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie