Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Súťaž na revitalizáciu Námestia Republiky v Petržalke

Metropolitný inštitút Bratislavy, hlavné mesto a mestská časť Bratislava – Petržalka vyhlásili urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž na revitalizáciu Námestia Republiky.

Priestor pre kultúrne podujatia

Centrum Petržalky by sa tak malo stať príjemným verejným priestorom vhodným i pre príležitostné kultúrne podujatia. Námestie by malo v budúcnosti obyvateľom ponúknuť viac zelene, lavičiek, ale aj verejné toalety, kaviareň a spomínané zázemie pre rôzne kultúrne podujatia. Počíta sa s výsadbou stromov, záhonov s trvalkami či kvitnúcich lúk pre podporu biodiverzity. Návrh by tak mal reagovať na výzvy spojené s klimatickou krízou. Okrem spomínanej zelene by mohlo ísť o umiestnenie vodného prvku či hmlovej fontány.

Primátor Bratislavy ocenil, že revitalizácia ponúkne obyvateľom kvalitné zázemie pre plnohodnotné trávenie voľného času. „Námestie Republiky je jedným z najväčších verejných priestorov v Petržalke, o to viac potrebuje komplexný prístup. Je to miesto, ktoré má potenciál významne ovplyvniť kvalitu života obyvateľov v  celej lokalite, keďže susedí s  rozvojovou osou sídliska,“ uviedol podľa portálu mib.sk Matúš Vallo.

Podľa riaditeľa Sekcie súťaží na Metropolitnom inštitúte Bratislavy je dôležité nájsť návrh, ktorý skĺbi potreby verejného priestoru počas bežných dní i počas konania hromadných exteriérových podujatí. „Cieľom revitalizácie je úprava námestia na hlavný zhromažďovací priestor v mestskej časti Petržalka, ktorý bude vhodný aj pre organizovanie exteriérových kultúrnych a spoločenských udalostí. Hľadáme návrh, ktorý umožní kvalitné skĺbenie nárokov na verejný priestor dobre fungujúci počas bežného dňa aj pri konaní hromadných akcií, pričom by mal vychádzať z existujúcich daností a identity miesta,“ povedal Peter Lényi.

Vedeli ste, že? Námestie Republiky je jedným z najväčších verejných priestorov v mestskej časti Petržalka. Samotný projekt by sa mal týkať územia s rozlohou 75 200 m2.

Lepšia mobilita i bezpečnosť

V blízkosti námestia sa bude nachádzať i električková trať, ktorá prepojí centrum mesta s Janíkovým dvorom. Plánované sú i štyri lávky cez Chorvátske rameno pre zlepšenie mobility.

„Architekti budú pri návrhu budúcej podoby námestia vychádzať z komplexného zadania, ktoré sa tvorilo v spolupráci s mestskou časťou a aj na základe výsledkov participácie s miestnymi obyvateľmi. Medzi kľúčovými požiadavkami je zveľadiť  priestory námestia až po breh Chorvátskeho ramena,“ uvádza portál mib.sk.

Námestie by malo byť doplnené o chýbajúce osvetlenie, prechody pre chodcov, ktoré by zvýšili bezpečnosť v tejto lokalite. Pribudnúť by mala aj budova, v ktorej sa bude nachádzať kaviareň, verejné toalety. Ponúknuť by mala i technické zázemie potrebné pre organizovanie väčších podujatí. Parkovacie miesta by mali byť reorganizované bez toho, aby sa zmenil ich počet.

„Porota je zložená zo slovenských aj zahraničných odborníkov z oblasti urbanizmu, architektúry a krajinnej architektúry. Rovnako je zastúpená aj mestská časť Petržalka,” dodal Peter Lényi s tým, že aj od zloženia poroty závisí finálna kvalita víťazného návrhu.

Praktické informácie

Uzávierka prvého kola urbanisticko-krajinársko-architektonickej súťaže bude 16. mája 2022. Do druhého kola bude vybraných tri až päť návrhov. Druhé kolo končí 1. augusta tohto roka. Prvé vizualizácie by podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy mohli byť predstavené verejnosti začiatkom septembra.

Viac informácií k vyhlásenej súťaži nájdete na webe mib.sk.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie